Säätiö

Emil Cedercreutz koki voimakkaasti olevansa satakuntalainen ja satakuntalaisuuden edistäjä ja hän perusti nimeään kantavan säätiön Harjavaltaan edistämään näitä pyrintöjä.

"Perustan täten "Emil Cedercreutzin säätiö" nimisen säätiön, jonka tarkoituksena on taiteilijakotini ja kokoelmieni säilyttäminen sekä niiden hoitaminen ja kehittäminen. [...]

Se osa omaisuuden tuottamasta tulosta, joka ei kulu Harjulan museon ja säätiön muiden asioiden hoitamiseen, käytetään siten, että vapaaherra Emil Cedercreutzin nimeä kantavia patsaita pystytetään Suomen kaupunkeihin valamalla kaikki hänen patsaiksi sopivat kipsimallinsa vaskeen ja suurentamalla sopivat pienoismallit. [...]

Säätiön varoja ei saa käyttää stipendirahastojen perustamiseen eikä muihin näissä säännöissä mainitsemattomiin tarkoituksiin."

- Emil Cedercreutz 16.10.1945, Urho Kekkosen allekirjoittamassa säädekirjassa


Säätiö harjoittaa sääntöjen edellyttämällä tavalla korkeatasoista kulttuuritoimintaa, jolla tuetaan ja edistetään sekä taiteilijan että Harjavallan kaupungin kulttuuria ja näkyvyyttä.


Patsaiden valaminen vaskeen ja pystyttäminen Suomen kaupunkeihin


Veistospuisto museon ympäristössä

Keväällä 2022 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa avautui yleisölle museon ympäristöön levittäytyvä Veistospuisto, joka sisältää 21 kappaletta kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin teoksia tai teossarjoja. Veistospuisto on maksuton ulkoilmanäyttely, ainutlaatuinen taiteen ja luonnon liitto, joka tervehtii kävijöitä museon tunnelmallisessa joenrantamaisemassa, humisevien honkien keskellä.

Satakunnan sydämessä, Kokemäenjoen luonnonkauniilla rantatörmällä Harjavallassa sijaitseva Emil Cedercreutzin museo perustuu vapaaherra Emil Herman Robert Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyölle. Kuvanveistäjänä, siluettitaiteilijana, kirjailijana ja kansatieteellisen kokoelman keräilijänä tunnettu Emil Cedercreutz rakennutti vuonna 1914 taiteilijakotinsa Harjulan Harjavaltaan Kokemäenjoen rannalle. Nykyään Harjulan taiteilijakodin ympäristö vanhoine ja uudempine rakennuksineen sekä näyttelyineen tarjoaa kävijälle monipuolisen museokokonaisuuden, yhdistelmän taidetta ja kulttuurihistoriaa.

Viime vuosina museon alueelle ja sen ympäristöön on pystytetty lukuisia pronssiin valettuja Emil Cedercreutzin veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentunutta Veistospuistoa, joka on Emil Cedercreutzin säätiön hallinnoima, vuonna 2006 aloitettu ja edelleen jatkuva hanke. Puiston suunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto MA-arkkitehdit. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda upean ja pysyvän ulkoilmanäyttelyn myötä monipuolisen kuvanveistäjän rakastetuimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon kauniissa jokimaisemassa. Tulevina vuosina puisto täydentyy vielä muutamilla teoksilla, mutta on jo nyt käyntikohteena laaja ja monipuolinen. Vuosittain puistoon pyritään valmistamaan 2-3 veistosta.

Veistospuisto sisältää tähän mennessä yhteensä 21 kappaletta Emil Cedercreutzin pronssiin valettuja veistoksia tai veistossarjoja. Työt ovat alun perin valmistuneet 1900-luvun alkupuolen vuosikymmeninä. Suurin osa puistoon pystytetyistä töistä on uusintavaloksia. Puistosta löytyviin teoksiin voit tutustua tarkemmin tällä verkkosivulla. Museon vastaanotosta on saatavilla puistoalueesta myös kartta, jonka avulla puistossa on helppoa suunnistaa. Tervetuloa tutustumaan Veistospuistoon!


Museo

Emil Cedercreutzin museon omistaa Emil Cedercreutzin säätiö. Museon hallinnasta vastaa Harjavallan kaupungin sivistyslautakunta säätiön ja kaupungin kesken laaditun hallintasopimuksen perusteella.

Säätiö rahoittaa museon korjaus-, parannus- ja muita museohankkeita.


Muu toiminta

Säätiö tukee satakuntalaisen osakunnan Satakunta-sarjan julkaisutoimintaa.

Säätiö ei sääntöjensä mukaisesti myönnä stipendejä eikä apurahoja.

Säätiöllä on rahastoja, joiden kautta tuetaan niiden tarkoitusperien toteutumista. Esimerkkinä mm. Esko Rantasen rahasto, jolla tuetaan taloushistorian ja torpparina toimimisen tutkimusta.