Säätiö

Emil Cedercreutz koki voimakkaasti olevansa satakuntalainen ja satakuntalaisuuden edistäjä ja hän perusti nimeään kantavan säätiön Harjavaltaan edistämään näitä pyrintöjä.

"Perustan täten "Emil Cedercreutzin säätiö" nimisen säätiön, jonka tarkoituksena on taiteilijakotini ja kokoelmieni säilyttäminen sekä niiden hoitaminen ja kehittäminen.

-----

Se osa omaisuuden tuottamasta tulosta, joka ei kulu Harjulan museon ja säätiön muiden asioiden hoitamiseen, käytetään siten, että vapaaherra Emil Cedercreutzin nimeä kantavia patsaita pystytetään Suomen kaupunkeihin valamalla kaikki hänen patsaiksi sopivat kipsimallinsa vaskeen ja suurentamalla sopivat pienoismallit.

-----

Säätiön varoja ei saa käyttää stipendirahastojen perustamiseen eikä muihin näissä säännöissä mainitsemattomiin tarkoituksiin."

- Emil Cedercreutz 16.10.1945, Urho Kekkosen allekirjoittamassa säädekirjassa.

Säätiö harjoittaa sääntöjen edellyttämällä tavalla korkeatasoista kulttuuritoimintaa, jolla tuetaan ja edistetään sekä taiteilijan että Harjavallan kaupungin kulttuuria ja näkyvyyttä.

Patsaiden valaminen vaskeen ja pystyttäminen Suomen kaupunkeihin:

Emil Cedercreutzin museoon Harjavaltaan on tekeillä veistospuisto, jossa on jo nyt valmiina kolme patsasta; koirapatsas Pontus, Työn jälkeen ja Auringonlaskun aikaan sekä museon pihalla graniittinen tyttöveistos.

Vuosittain puistoon pyritään valmistamaan 2-3 veistosta.

Kesällä 2014 valmistuu veistokset Ensi kertaa mallina sekä Ojankaivaja

Museo

Emil Cedercreutzin museon omistaa Emil Cedercreutzin säätiö. Museon hallinnasta vastaa Harjavallan kaupungin sivistyslautakunta säätiön ja kaupungin kesken laaditun hallintasopimuksen perusteella.

Säätiö rahoittaa museon korjaus-, parannus- ja muita museohankkeita.


Muu toiminta

Säätiö tukee satakuntalaisen osakunnan Satakunta-sarjan julkaisutoimintaa.

Säätiö ei sääntöjensä mukaisesti myönnä stipendejä eikä apurahoja.

Säätiöllä on rahastoja, joiden kautta tuetaan niiden tarkoitusperien toteutumista. Esimerkkinä mm. Esko Rantasen rahasto, jolla tuetaan taloushistorian ja torpparina toimimisen tutkimusta.